آبزیناب

نظافت استخر پرورش ماهی

شستشوی استخر پرورش ماهی

در این مقاله به نکات قابل توجه در نظافت استخر پرورش ماهی می پردازیم. یکی از روش های نظافت، شستشوی استخر توسط واترجت می باشد.

استخرها و حوضچه های پرورش ماهی در معرض آلودگی هایی مانند جرم و رسوب و لجن و…. هستند که به راحتی از دیواره ها قابل جداسازی و نظافت نیستند. شستشو و نظافت سطوح بیرونی و بخش های داخلی این حوضچه ها با استفاده از روش های شستشوی دستی ممکن نیست و برای نظافت این مکان ها از آلودگی های ایجاد شده، می بایست از دستگاه های پیشرفته صنعتی استفاده نمود. واترجت صنعتی از جمله دستگاه های شستشوی سطوح مختلف با فشار بالا می باشد و این فشار بالا با از بین بردن پیوند بین آلودگی ها و سطح، باعث پاکسازی و تمیزی سطح مورد نظر می گردد. استفاده از این دستگاه های کارواش علاوه بر کاهش مدت زمان لازم جهت شستشو، همچنین موجب افزایش سطح کیفی نظافت می گردد.

کیفیت آب لازم برای پرورش ماهی

در نظافت استخر پرورش ماهی باید به نکاتی از جمله کیفیت آب توجه نمود.

ماهیان مختلف، به شاخص‌های متفاوتی از کیفیت آب نظیر pH، دما، غلظت اکسیژن، شوری، سختی و … برای بقا، رشد و تولید مثل نیاز دارند؛ بنابراین برای تولید کنندگان ضروری است که تا حد ممکن همواره شرایط آب موجود در حوضچه‌های پرورش ماهی، نزدیک به مقدار بهینه باشد. خارج از این مقدار بهینه رشد ماهی‌ها کم شده، رفتار متفاوتی از خود بروز داده و ممکن است موجب ایجاد بیماری شده که درنهایت به مرگ‌ومیر ماهیان ختم خواهد شد.

آب موجود در حوضچه‌های پرورش ماهی می‌تواند حاوی دو دسته اصلی از مواد مختلف باشد:

  • ذرات معلق که شامل ذرات بی‌جان، گیاهان و آبزیان کوچک و پلانکتون‌ها می‌شود.
  • ذرات محلول که شامل گازها، مواد معدنی و مواد آلی است.

خواص آب موجود در حوضچه‌های پرورش ماهی به علت تغییرات فصلی و اقلیمی و نحوه استفاده از حوضچه‌ها دائماً تغییر می‌یابد. سیستم تصفیه آب یک مجتمع پرورش ماهی باید بتواند همواره بهینه‌ترین و بهترین کیفیت لازم را برای آب مورداستفاده در حوضچه‌ها ارائه دهد.

آبزیناب

اثر دمای آب در پرورش ماهی

ماهی‌ها موجوداتی خونسرد هستند و بنابراین از دمای آب محیط زندگی خود، تأثیر می‌پذیرند. دمای آب مهم‌ترین عامل فیزیکی است که می‌تواند بر بقا و رشد ماهیان اثر گذارد. دمای آب و درنتیجه دمای بدن ماهیان می‌تواند بر سطح فعالیت، میزان تغذیه، رشد و تولیدمثل آنها اثر بگذارد. زمانی که دمای آب از حدود دمای بهینه خارج شود، این تغییر دما باعث کاهش رشد ماهیان و حتی مرگ آنها خواهد شد.

اثر اکسیژن محلول در آب در پرورش ماهی

از نکات قابل توجه دیگر در نظافت استخر پرورش ماهی میزان اکسیژن موجود در آب است.مهم‌ترین گازی که در آب حل می‌شود، اکسیژن است. اکسیژن محلول (DO) برای تنفس ماهی‌ها و سایر آبزیان پرورشی بسیار ضروری است. اکسیژن محلول در آب حوضچه‌های پرورش ماهی ناشی از اتمسفر و همچنین عملیات فتوسنتز است. اکسیژن موجود در اتمسفر در آب نفوذ کرده و در آن حل می‌شود؛ اما این فرآیند به‌کندی اتفاق می‌افتد. مهم‌ترین منشأ اکسیژن محلول در حوضچه‌های پرورش ماهی فتوسنتز است که وابستگی زیادی به میزان نور در دسترس نسبت به گیاهان آبی (فیتوپلانکتون‌ها) دارد؛ بنابراین تولید اکسیژن محلول در روزهای ابری کاهش یافته و در شب متوقف می‌شود و با افزایش عمق آب بر اساس میزان کدورت، مقدار آن کاهش می‌یابد. برای افزایش میزان اکسیژن محلول می‌توان تجهیزات تصفیه و انتقال آب حوضچه‌های پرورش ماهی را به‌گونه‌ای طراحی کرد که آب در بدو ورود به تأسیسات، پاشیده شود و یا از تجهیزات هوادهی مکانیکی در هر حوضچه استفاده شود. همچنین طراحی حوضچه‌ها می‌تواند به‌نوعی صورت گیرد که طول آنها در جهت عبور بادهای احتمالی باشد.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *